Small company logo:
>
 
RISKSALLAD
Man brukar säga att det bara är Finnar som plockar riskor, jodå dom, Estländare och Ryssar är bättre på det. Anledningen ligger långt tillbaka i tiden  under1700 talets svältår så blandades det bark i brödet här, våra vänner i öster kom på att dom kunde äta svamp, och de saltade in stora tunnor med svamp så dom hade hela året.

Dom saltar in fortfarande och äter svamp som mat, här är oftast svamp ett tillbehör till mat. Något annat med att plocka riskor är, att du alltid kommer hem med full korg, eftersom du är ganska ensam i skogen att plocka dem.Risksallad från början.Plocka Riskor i skogen tag alla sorter (skarpa o milda) utom luden och slät vitriska samt lakritsriska, (om du är cancer-rädd så kan du även utesluta svartriskan, men jag tror inte att den är så farlig att ha med ,om man bara äter riskor då o då.)

Ge svampen ett kort avkok  med mycket vatten i kastrullen, häll bort vattnet och lägg svampen i en handuk gör ett knyte, lägg knytet ute över natten på plant underlag.Placera en stor sten ovanpå och låt vattnet pressas ut under natten,

Lägg svampen i en plasthink tillsammans med grovt salt.  Saltmängden skall vara 10%  av svampens vikt ,.lägg på ett fat och tyngd och låt det pressa ihop så svampen vätskar. Fortsätt tills du tycket att du har tillräckligt i hinken, dela en peppar-rot och tryck ner lite här och där. Ströa på kummin och rör om. Låt fat och tyngd ( det går att byta ut fatet mot en större frypåse som delvis fyllts med vatten,och knutits ihop) vara på hela tiden, och se till att det alltid är vätska över svampen, Du kan tillsätta lite vatten.

När salladen skall göras, tag 400 g. saltad svamp, och låt den laka ur i kallt vatten,( det tar ca 1 tim,)  smaka av då och då för att se att du har en sälta som tilltalar dej.

Tag fram kärl att  blanda i.

Finhacka alla grejor.

400 g svamp

4 st .kokta potatisar

en rödlök

en saltgurka

ett äpple

en inlagd rödbeta

ett ägg

blanda ihop

sås.

3 dl gräddfil

en matsked korvsenap

ett pkt djupfryst dill ( hackad)

rör ihop såsen med det övriga

täck över och ställ kallt över natten (det tar en stund för smakerna att gifta sig med varandra


Klas Jaederfeldt 2001Top of Page